








Vjerujemo da ne možete zamisliti svoje dane bez nekoliko šoljica svoje omiljene kafe i uživanja u njezinoj jedinstvenoj aromi, punom okusu i predivnom mirisu. Postoji i mnogo recepata čiji je sastavni dio domaća kafa, koja se zbog svoje karakteristične arome pokazala kao odlična dopuna okusu raznih jela. Zato obavezno odvojite vrijeme za sebe i drage ljude, prepustite se čaroliji svojeg omiljenog napitka i isprobajte neke od recepata koje smo pripremili za vas.
Sastojci:
U šerpici zagrijte 300 ml vode. Dodajte pahuljice, proteine i chia semenke – kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Skinite sa vatre i dodajte kafu, med i sveže voće. Lagano promiješajte.
Kaša je odličan izbor za zdrav i nutritivno izbalansiran doručak, uz šoljicu tople kafe dan možete započeti idealnom kombinacijom svojih omiljenih okusa.
Skuhajte kafu, pustite da se malo ohladi i sipajte procijeđenu kafu u kalupe / kockice za led. Ostavite u zamrzivaču oko 2 sata.
U blender stavite 4 kockice zamrznute kafe sa ostalim sastojcima:
Smoothie je odličan izbor za zdravu užinu ili brzi doručak. Osim što se brzo i lako priprema, zdrava kombinacija sastojaka će vam dati dovoljno energije i koncentracije za ostatak dana. Ako ste ljubitelj slatkiša, ovo je idealan izbor za zdravi slatkiš sa aromom vašeg omiljenog napitka.
Poslužite smoothie u omiljenoj šoljici sa sitno sjeckanom bananom i prstohvatom cimeta.
Mafini nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, možete ih pojesti za doručak ili slatku užinu u popodnevnim satima. Priprema je jednostavna, najteže je čekati da se ohlade da biste mogli uživati u njihovom okusu!
Sastojci:
Priprema: Izgnječite banane i dodajte sve mokre sastojke. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke. Suhe sastojke postepeno dodajte u smjesu mokrih sastojaka, miješajući laganim pokretima lopaticom (ne koristite mikser da bi tekstura ostala nježna). Kalupe za mafine premažite kokosovim uljem i u njih sipajte dobivenu smjesu.
Pecite 25 minuta na 180 stepeni. Kada su mafini pečeni, ostavite ih da se ohlade i ukrasite po želji.
Za ukrašavanje mafina možete koristiti orašaste plodove, svježe ili kandirano voće. Poslužite sočne mafine uz šoljicu tople domaće kafe i uživajte u esenciji okusa koji će oduševiti vaše nepce.
Ako niste ljubitelj slatkog doručka, napravite zdravi hljeb! Hljeb obogatite kafom, sjemenkama i orašastim plodovima, koji će nam pružiti dovoljno zdravih masti i razbuditi nas za početak dana. Sjemenke kao što su sirove sjemenke bundeve, suncokret i susam bogate su zdravim proteinima, mastima, vlaknima i vitaminima.
Za pravljenje ovog hljeba treba vam samo blender.
Sastojci:
Sve sjemenke i orahe usitnite u blenderu (blendajte sastojke dok ne dobijete brašnastu smjesu). U velikoj posudi najprije pomiješajte mokre sastojke, pa postepeno dodajte blendane suhe sastojke. Miješajte lopaticom laganim pokretima dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Kalup za hljeb premažite puterom i sipajte smjesu u njega. Smjesu ravnomjerno rasporedite kašikom i pecite hljeb na 180 stepeni oko 40 minuta. Miris tokom pečenja već će vam probuditi apetit!
Kafa je mnogo više od čarobnog napitka, ona je i saveznik u ukusnim jelima sa nizom prednosti! Da li imate omiljeni recept za kafu?